Open/Close Menu Професионален автомобилен сервиз гр.София Източни райони: Изгрев, Изток, Мусагеница, Младост, Дружба, Гео Милев, Слатина, Редута

Като всяко ново нещо с усложнена техника в живота ни и автомобилите с хибридно задвижване предизвикват съмнения и догадки, най-вече в средата на не особенно навлезлите в автомобилната сфера. Ето и разбиването на някои лъжливи представи за хибридните коли:

Може да ви удари ток!
Ако се постараете достатъчно и бензиновият автомобил може да ви тресне яко с ток няколко хиляди волта – например ако пъхнете пръста си в края на извадена, но не отсъединена свещ. В контурите на високо напрежение на силовата уредба на хибридния автомобил токът показва към 650 В. Това наистина е опасно за живота напрежение, но за да го усетите трябва някак си да преодолеете съответната изолация и защита на кабелите и клемите. Ако не си търсите белята във вид на гаражен ремонт, няма никаква опасност. Силовите мрежи на хибридните коли имат многостепенна защита, а при най-малко подозрение за проблем тя сигнализира и при заплаха от физицеско увреждане /например при ПТП/, автоматиката прекасва захранването на силовата мрежа директно при акумулатора.

Водата е опасна
Не повече отколкото при автомобилите с ДВГ. Дори при изкъпване на елементите на пътя, няма проблем, защото акумулаторът и основните елементи на силовото захранване са в купето, освен че са надеждно защитени срещу влага, а там по принцип е най-сухото място в колата.

Не работят при мраз
Съвременният хибриден автомобил е работоспособен при всякакви климатични условия, дори и само заради това, че за стартирането на мотора се използва високоволтов електромотор и тягов акумулатор, превъзхождащи в пъти стандартните стартер и батерия. При изпитания в климатична камера, Toyota RAV4 Hybrid например няма проблеми да заработи дори при температура от -37 градуса.

Ненадеждни са
Според рейтинга на прословутия немски институт TUV Toyota Prius е сед лидерите в общото класиране, а в оценките на американското списание Consumer Reports Prius С има най-висока оценка сред всички модели на Toyota. Скъпи са за ремонт и подръжка
Има известна истина, но зависи от това какво и кога ще се наложи да се поправя. Повече подложени на износване са движещите се механични елементи в колата, които при електрохибридите са доста по-малко, особено в сравнение с автомобилите с автоматици. Спирачните накладки се сменят по-рядко, заради моторното рекуперативно спиране, маслото се замърсява по-малко заради по-равномерната работа на мотора.

Акумулаторите са с къс живот
Ако говорим, например за хибридната система на Toyota Synergy Drive, то нейният тягови акумулатор е разчетен със срок на служба равен на живота на автомобила.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2016 Автосервиз Коба | Изработка и дизйан foriworks.com

logo-footer

Социални мрежи: